Volkoren Speltbrood

Ingrediënten voor 1 speltbrood:
250 g speltbloem
250 g speltmeel
8 g zout
8 g droge gist
320 g lauw water
Bereidingswijze:
Meng het meel en de
bloem in een kom van je keukenmachine.
Voeg de gist en het
zout toe en zorg dat ze elkaar vooraf niet raken.
Voeg het lauwe water
toe.
Kneed er in 10
minuten een soepel en elastisch deeg van.
Doe het deeg in een
met olie ingevette kom.
Dek af met een natte
theedoek of een stuk plastic huishoudfolie.
Laat het deeg op een
warme plek één uur rijzen (deeg verdubbelt).
Haal het deeg uit de
kom en druk voorzichtig de lucht eruit.
Rol het uit tot een
ronde vorm.
Breng alle
buitenzijdes naar binnen, zodat er een mooie bol ontstaat.
Leg de bol op een
bakplaat bekleed met bakpapier.
Laat het deeg
nogmaals afgedekt één uur rijzen.
Verwarm in de
tussentijd de oven voor op 200°C
(zet onderin een kommetje met water; dit zorgt voor stoom).
Kerf het deeg in met
een scherp mes.
Bestrooi met de
havervlokken.
Bak het speltbrood in
35 minuten goudbruin.
Dit brood bevat geen conserveringsmiddelen en wordt daardoor sneller oud. Je kunt het speltbrood ook goed invriezen. Snijd van tevoren in sneetjes, zodat je per portie uit de diepvries kunt halen.
Smakelijk, of beter, gezondheid!