Contacteer ons voor de beste service. VOEDING & BEWEGING voor een beter leven. Word Zelf Herbalife Nutrition Coach.

MAALTIJDVERVANGERS 

21-07-2021

Je bent er voor zijn of je bent er tegen.

Je vindt ze lekker of je vindt er niks aan.

Iedereen heeft er wel een mening over ­čśŐ

Laten we dit eens even onder de loep nemen, want er zijn er nogal wat.

Een maaltijdvervanger wordt steeds populairder: het is snel, makkelijk voor onderweg ├ęn voedzaam.

Je kan voor een maaltijdvervanger kiezen als ontbijt, lunch, diner of zelfs als een gezond tussendoor.

Maar er bestaan ook heel wat misvattingen over, want wat moet nu zo'n maaltijdvervanger, zo'n glas met een smaakje, bevatten

Allereerst moet een maaltijdvervanger een basis aan essenti├źle voedingsstoffen bevatten zoals vitaminen, mineralen, vezels en prote├»nen.

Een maaltijdvervanger moet een volwaardige maaltijd kunnen vervangen om "maaltijdvervanger" genoemd te kunnen worden. ­čśŐ

Helaas gaat het daar vaak mis.

Want er bestaan heel wat "nep-maaltijdvervangers", die niet aan deze waarden voldoen!

  • Een afslankshake is niet altijd maaltijdvervangend. Ze houden het hongergevoel tegen, maar het is niet zo dat als je geen honger hebt, dat je voldoende voedingsstoffen hebt binnen gekregen.
  • Een prote├»neshake is ook niet altijd maaltijdvervangend omdat die vaak alleen prote├»ne bevat en geen vitaminen, mineralen en vezels.

|| Shakes, die geen maaltijdvervangers zijn, vind je makkelijk in de rek van de supermarkt.|| Vaak zijn ze goedkoop, spotgoedkoop soms. Ze bevatten wel - omdat het dan zo op het etiket mag staan, in kleine hoeveelheden de ingredi├źnten die een maaltijdshake moet hebben, maar door de toegevoegde vulmiddelen, die eraan toegevoegd worden, want die grote pot moet ook gevuld lijken, verliezen ze enorm aan voedingswaarden.

Het moet ergens inzitten, h├ę ­čśŐ

Dus denk de volgende keer goed na als je voor een maaltijdvervanger kiest. ­čśŐ


Extra info

Wanneer zijn maaltijdvervangers functioneel VOEDING?

Maaltijdvervangers behoren tot de categorie van functionele voeding, als ze een verscheidenheid aan voordelen bieden voor de gezondheid.

Traditioneel gezien worden ze gebruikt voor gewichtsbeheersing, maar in de afgelopen jaren heeft het bewijs zich opgehoopt dat suggereert, dat ze nog veel meer voordelen bieden. Waaronder oa. het leveren van prote├»nen, die bijdragen aan het behoud van de spiermassa. Ook dienen ze als bron van dagelijkse voedingsstoffen, die helpen om het dagelijkse voedingspatroon in de gaten te houden en/of op te vullen. 

Herbalife Nutrition maaltijdvervangers zijn er in verschillende vormen.

We kennen de Herbalife Nutrition Formula 1 Evenwichtige Voedingsshake en de Formula 1  Evenwichtige Expressreep. 

Enkele gemeenschappelijk kenmerken, die hen tot functionele voedingsmiddelen maken:

  • Ze ondersteunen gewichtsverlies en gewichtsbeheersing door middel van gecontroleerde porties en door het leveren van voedingsmiddelen, die ons lichaam per maaltijd nodig heeft. 
  • Ze zijn rijk aan prote├»nen, welke het behoud en de groei van spiermassa ondersteunen.
  • Onze Herbalife Nutrition F1  maaltijdvervangende producten zijn verrijkt met vitaminen en mineralen. 

Wat verstaat men onder "Functionele Voedingsmiddelen".

In een document van de "Academy of Nutrition and Dietetics" kunnen we het volgende lezen: "Alle voedingsmiddelen zijn in principe op een bepaalde manier functioneel, aangezien ze energie en voedingsstoffen leveren om het leven te ondersteunen. Er is echter steeds meer bewijs dat bepaalde componenten van voedingsstoffen, die traditioneel gezien niet als voedingsstoffen beschouwd worden, positieve effecten op de gezondheid kunnen hebben".

Volgens "The British Nutrition Foundation" * wordt de term 'functioneel' soms gebruikt om voedingsmiddelen te beschrijven, die verrijkt zijn met bepaalde voedingsstoffen of substanties, die een mogelijk effect hebben op de gezondheid, naast hun basisvoedingswaarde.

Binnen de EU is er helaas (nog) geen wettelijke definitie.

Bronnen: TODAY, 195: Winter 2019

* Functional tools - British Foundation - Pagina #1 (online) Nutrition.org.uk. 

** Voor gewichtsbeheersing: het vervangen van twee van de dagelijkse hoofdmaaltijden binnen een energiebeperkt dieet door maaltijdvervangers draagt bij aan gewichtsverlies. Het vervangen van ├ę├ęn van de dagelijkse hoofdmaaltijden binnen een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervanger draagt bij aan het behoud van gewicht na gewichtsverlies. 

Miek Brebels geeft ook motiverende & inspirerende Life-Coach-Sessies, priv├ę en in groep. Ook voor ondernemers, service-clubs, ...
Meer dan 20 jaar ervaring.