Waarom zijn MAALTIJDVERVANGERS dé  IDEALE funtionele VOEDINGSMIDDELEN zijn ...

09-03-2021

Waarom kwalificeren maaltijdvervangers zich als functionele voedingsmiddelen?

Maaltijdvervangers behoren tot de categorie van functionele voedingsmiddelen, die een verscheidenheid aan voordelen voor de gezondheid bieden. **

Traditioneel gezien worden ze gebruikt voor gewichtsbeheersing, maar in de afgelopen jaren heeft het bewijs zich opgehoopt dat suggereert dat ze nog veel meer voordelen bieden, waaronder het leveren van proteïnen, die bijdragen aan het behoud van de spiermassa. Ook dienen ze als bron van dagelijkse voedingsstoffen om te helpen de gaten in het dagelijkse voedingspatroon op te vullen. 

Maaltijdvervangers zijn er in verschillende vormen.

We kennen de Herbalife Nutrition Formula 1 Evenwichtige maaltijd of de Formula 1 Express Evenwichtige Maaltijdreep. 

Enkele gemeenschappelijk kenmerken, die hen tot functioenele voedingsmiddelen maken:

  • Ze ondersteunen gewichtsverlies en gewichtsbeheersing door middel van gecontroleerde porties en door het leveren van voedingsmiddelen, die ons lichaam per maaltijd nodig heeft. 
  • Ze zijn rijk aan proteïnen, welke het behoud en de groei van spiermassa ondersteunen.
  • Onze Herbalife Nutrition F1  maaltijdvervangende producten zijn verrijkt met vitaminen en mineralen. 

Wat verstaat men onder "Functionele Voedingsmiddelen".

In een document van de "Academy of Nutrition and Dietetics" kunnen we het volgende lezen: "Alle voedingsmiddelen zijn in principe op een bepaalde manier functioneel, aangezien ze energie en voedingsstoffen leveren om het leven te ondersteunen. Er is echter steeds meer bewijs dat bepaalde componenten van voedingsstoffen, die traditioneel gezien niet als voedingsstoffen beschouwd worden, positieve effecten op de gezondheid kunnen hebben".

Volgens "The British Nutrition Foundation" * wordt de term 'functioneel' soms gebruikt om voedingsmiddelen te beschrijven, die verrijkt zijn met bepaalde voedingsstoffen of substanties, die een mogelijk effect hebben op de gezondheid, naast hun basisvoedingswaarde.

Binnen de EU is er helaas (nog) geen wettelijke definitie.

Bronnen: TODAY, 195: Winter 2019

* Functional tools - British Foundation - Pagina #1 (online) Nutrition.org.uk. Beschikbaar op https://www.nutrtion.org.uk/nutritionscience/foodfacts/functionalfoods.html?start=1 

** Voor gewichtsbeheersing: het vervangen van twee van de dagelijkse hoofdmaaltijden binnen een energiebeperkt dieet door maaltijdvervangers draagt bij aan gewichtsverlies. Het vervangen van één van de dagelijkse hoofdmaaltijden binnen een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervanger draagt bij aan het behoud van gewicht na gewichtsverlies. 

Miek Brebels geeft ook motiverende & inspirerende Life-Coach-Sessies, privé en in groep. Ook voor ondernemers, service-clubs, ...