Contacteer ons voor de beste service. VOEDING & BEWEGING voor een beter leven. Word ook Zelf Herbalife Nutrition verdeler.

Vetten, calorieƫn en bewegen

06-07-2021

We houden allemaal van lekker eten en een glaasje af en toe. šŸ˜Š

Maar hoe kunnen we nu die "rolletjes", die zich altijd net in dat leuke kleedje of boven die broeksriem manifesteren, voorkomen of wegwerken. šŸ˜‰ We denken natuurlijk direct aan calorieĆ«n en bewegen.

Maar eigenlijk zouden we ook aan spieren moeten denken, want die spelen een belangrijke rolNiet alleen aan arm-, been- en buikspieren, maar ook spieren, aan de slokdarm, de maag, het hart enzo ... en al die andere spieren, die ervoor zorgen dat ons lichaam naar behoren kan werken.

Spieren zorgen voor calorie-verbranding, dus ook vetverbranding. We verliezen allemaal spiermassa wanneer we ouder worden, we komen er niet onderuit. En het begint al na je 30steā˜¹

Onderzoek toont aan dat de hoeveelheid spieren in ons lichaam het grootst is in de leeftijd van 20 tot 30 jaar oud. Daarna neemt het - voor de meesten - langzaam af met de leeftijd;dus verlies van spiermassa en kracht.

Naast kracht spelen spieren ook een belangrijke bepalende factor voor het uithoudingsvermogen, die afneemt naarmate de leeftijd vordert, zelfs bij regelmatige lichaamstraining.

Dit gebeurt als gevolg van de aanhoudende effecten van SARCOPENIE: het op latere leeftijd gebaseerde verlies van spiermassa en kracht.

šŸ˜Š Doch niet getreurd, want bij oudere mensen met chronische aandoeningen zoals hartfalen of chronische obstructieve longziekte, kunnen oefeningen zoals oa. WANDELEN toch de bewegingsvrijheid gedurende langere perioden aanzienlijk vergroten. šŸ˜Š


SPIEREN hebben ook kritische metabole functies.

Het metabolisme is het geheel van chemische reacties in het lichaam die ons in staat stellen om goed te functioneren zoals oa. zich ontwikkelen, zich herstellen, energie produceren en elimineren, ....

We geven onze calorieƫn op drie manieren uit tijdens die chemische reacties (het metabolisme).

1. Basaal metabolisme (BMR) 

is het aantal calorieƫn dat men in rust gebruikt. Het wordt "basaal" of rust genoemd en wordt gemeten wanneer men 's ochtends voor het eerst wakker wordt.

Voor niet-actieve mannen en vrouwen tussen 20 en 30 jaar oud, wordt bijna de helft van hun dagelijkse caloriebehoefte verbruikt als hun BMR.

Helaas zal die BMR afnemen naarmate men ouder wordt.


2. Lichamelijke activiteit 

is alle activiteit die men gedurende de hele dag door verricht. Veel van onze dagelijkse activiteiten zijn doelgericht, zoals oa. winkelen of sporten.

Sommige mensen vinden het moeilijk om een ā€‹ā€‹lange tijd stil te zitten en bewegen zonder erover na te denken.

Interessant is dat deze mensen over het algemeen lagere lichaams-vet-waarden hebben.


3. Thermisch effect van voedsel 

beschrijft de toename van de stofwisseling na een maaltijd. Deze toename van de stofwisseling blijft enkele uren na een maaltijd bestaan ā€‹ā€‹en is goed voor ongeveer 10% van ons dagelijkse energieverbruik.

Thermische effect is eigenlijk het extra energiegebruik dat nodig is voor het verteren en absorberen van voedsel.

Het thermische effect van voedsel wordt beĆÆnvloed door de hoeveelheid en soort voedsel.

--> Macronutriƫnten (vet, koolhydraten en eiwitten) hebben verschillende thermische effecten.

Weetjes ...

 • De leeftijdsgebonden daling van BMR (Basaal metabolisme) is voornamelijk te wijten aan sarcopenie (het op latere leeftijd gebaseerde verlies van spiermassa en kracht).
 • Een spier moet, zelfs in rust, worden onderhouden en gebruikt een enorme hoeveelheid van onze dagelijkse energiebehoeften.
 • Wandelen is een eenvoudige en uitstekende manier om uw spieren te onderhouden.
 • Omdat mannen over het algemeen meer spieren hebben, hebben ze ook een hogere stofwisseling en hebben ze meer calorieĆ«n nodig om hun gewicht te behouden dan vrouwen.
 • Voor veel zittende mensen vertegenwoordigt BMR een aanzienlijk percentage van de totale hoeveelheid gebruikte calorieĆ«n per dag.
 • Voor jonge niet-actieve mannen en vrouwen wordt ongeveer 50% van onze dagelijkse caloriebehoefte gebruikt door onze BMR.
 • Voor niet-actieve oudere mannen en vrouwen (leeftijd 60 - 70) is BMR ongeveer 55% van onze dagelijkse caloriebehoefte en voor zeer oude mensen is BMR bijna 90% van de dagelijkse behoefte.

Een Voorbeeld.

 • Ben je een niet-actieve vrouw en jouw calorieĆ«n -in rust- zijn 1250kcal, dan worden er slechts ca. 685kcal verbruikt. In rust, he
 • Ben je een niet-actieve man en jouw calorieĆ«n -in rust- 2020kcal, dan worden er slechts ca. 1110kcal verbruikt. In rust

Als je begrijpt dat 1 portie (zo'n 350 gram) pizza met kaas en groenten, zo'n slordige 815 kcal kan bevatten.

Eet je daarnaast nog 2 boterhammen met kaas krijg je er nog eens 315 kilocalorieƫn bij.

Die 3 zorgen voor best wat calorieƫn, die je als je niet zo actief bent en/of wat ouder bent, niet meer verbrand krijgt. En dat zorgt voor vetopslag in jouw lichaam, dus die vervelende "rolletjes'.

Dus je begrijpt dat als je niet echt actief bent, veel zit en wat ouder bent dan 30j, best wat spaarzamer kan zijn op de inname van de dagelijkse kcal.

Je let best wat meer op de voedingskeuzes die je maakt, zonder afbreuk te doen op de voedingsstoffen natuurlijk.

Hoeveel calorieĆ«n je in rust verbruikt, kan berekend worden. 

En wat je eraan kan doen om er iets aan te passen voor een positieve verandering, hier kan ook voor gezorgd worden. šŸ˜‰

Heb je interesse, laat dan -hieronder- je gegevens achter om een afspraak maken voor een lichaamsanalyse en/of eventueel advies en/of bijpassende producten. 


Wat je moet onthouden is

Dat de hoeveelheid calorieƫn die we nodig hebben om ons gewicht te behouden, afneemt naarmate we ouder worden.

Als we de calorie-inname niet verminderen, zal het lichaamsvet toenemen.

Dus het is van belang om de calorieƫn te beperken Ʃn in beweging te blijven.


Hoe komt het dat veel mensen bijkomen in gewicht en vetpercentage als ze eenmaal boven 30 jaar zijn?

De hoeveelheid calorieƫn die we nodig hebben om ons gewicht te behouden, neemt steeds verder af naarmate we ouder worden.

Het probleem is echter dat de meeste mensen hun calorie-inname niet verminderen. En dit resulteert in een steeds toenemende hoeveelheid lichaamsvet.

Zelfs als de calorie-inname niet verandert, blijft het lichaamsvet toenemen. Hierdoor treft helaas de zwaarlijvigheidsepidemie de ouderen bijzonder hard.

Dus het is van belang om de calorieƫn te beperken Ʃn in beweging te blijven.


Waar zit uw werkpunt? 

 • Onze voedingsshakes kunnen u helpen bij het beperken van de calorie-inname. Ze zijn zĆ©Ć©r voedzaam, lekker en makkelijk en snel te bereiden. (Sneller dan een boterham smeren en veel meer combinaties mogelijk)
 • Onze wekelijkse FITWALK-sessies, voor 50plus, die zĆ©Ć©r laagdrempelig zijn en voor extra verbranding zorgen, stimuleren eveneens de opbouw van de kernspieren om langer mobiel te blijven...
Miek Brebels geeft ook motiverende & inspirerende Life-Coach-Sessies, privƩ en in groep. Ook voor ondernemers, service-clubs, ...
Meer dan 20 jaar ervaring.