Tijd om te smeren
SPF30, altijd én overal
Vakantie staat voor de deur én de ZON staat weer centraal!😊
Daar hoort ook het gaan wandelen, het fietsen, zwemmen bij, maar wel samen met de "crèmekes", die de huid beschermen tegen de UV stralen.
Er zijn verschillende manieren om de huid te beschermen tegen UV-stralen. We kunnen bedekkende kleding dragen, een breedgerande hoed en de zon vermijden tussen 12 en 15 uur 's middags.
Echter deze maatregelen zijn echter onvoldoende om zonschade voorkomen, maar 100% bescherming tegen UV-stralen is helaas niet mogelijk.
Het gebruik van een crème met SPF is noodzakelijk om directe en indirecte gevolgen van zonnestraling zoals roodheid, zwelling, blaren, droogheid én rimpels 😉 tegen te gaan.

Wat is nu SPF? Waar staat dat nu voor?
SPF is de afkorting van Sun Protection Factor. Het is een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen.
SPF geeft aan hoelang je beschermd in de zon kunt zitten, als je ingesmeerd bent met een zonnebrandcrème, voordat er zonverbranding optreedt.
Hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden hangt niet alleen af van het aanbrengen van een crème met SPF én de hoeveelheid die je aanbrengt, maar ook van je huidtype, de stand van de zon en veel meer.
Dus jouw huid beschermen met een crème met zonnefactor is dus heel belangrijk.
Naarmate je ouder wordt, kan je huid zichzelf ook minder goed beschermen tegen UV-stralen.
Na je dertigste begint je huid zichtbaar te verouderen. Je huid wordt droger en de eerste fijne lijntjes steken de kop op.
Dus vanaf je dertigste wordt het nóg belangrijker om zonnebescherming te smeren.
Gouden tip van Energiek met Miek:😊
Smeer elke dag een hydraterende crème met zonnefactor voor je gelaat, zelfs wanneer je niet buitenkomt.
En breng die -gedurende de dag- opnieuw aan, telkens wanneer je naar buiten gaat.
Ook de plekjes, zoals je nek en je decolleté, mag je niet vergeten. Het zijn die plekken waar een slappe huid vaak voor het eerst opduikt.
Zonnebrandcrèmes bevatten uiteenlopende hoeveelheden SPF. Dit maakt het mogelijk om zelf de hoeveelheid bescherming te kiezen.
-->> Belangrijk om te weten is dat een SPF alleen bescherming biedt tegen UVB-stralen, niet tegen UVA-stralen! Dat betekent dat een SPF wel bescherming biedt tegen verbranden, maar geen bescherming biedt tegen het verouderen van de huid!
Kies daarom een hydraterende crème met SPF, die beide voordelen biedt: bescherming tegen de UVB én UVA-stralen.
Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50?
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15.
Ter illustratie:
- SPF15 biedt 93,3% bescherming,
- SPF30 biedt 96,6% bescherming,
- SPF50 biedt 98% bescherming.
100% bescherming bestaat niet, zoals in begin vermeld.
Hoe hoger de beschermingsfactor, helaas hoe minder de kwaliteit van de crème. Kies voor de gulden middenweg: een goed hydraterend dagcrème met SPF 30 voor het gelaat én een goeie hydraterende crème met SPF 30 voor de rest van de huid, die bloot gesteld wordt aan de zon.
Kun je SPF bij elkaar optellen? Is factor 20 + 30 =
factor 50?
Het combineren van producten met een verschillende SPF lijkt misschien slim, maar zorgt er niet voor dat je beter beschermd bent tegen UV-stralen.
SPF20 + SPF30 = SPF30 à geen SPF50! 😊
Aftersun
Heeft jouw huid verkoeling nodig of heb je te lang in de zon gezeten? Gelukkig kunnen we aan een goeie aftersun geraken!
Aftersun is niet schadelijk voor je huid. Het is wel zo dat bepaalde ingrediënten, zoals parfum of alcohol, je (verbrande) huid nog meer kunnen irriteren. Mijd daarom aftersun met deze ingrediënten.
Heb je een goede aftersun gevonden, begin dan met smeren direct als je uit de zon bent.
Vooral in de eerste uren nadat je huid verbrand is, is het belangrijk om goed te koelen met een aftersun.
Smeer het liefst iedere paar uur opnieuw met aftersun om je verbrande huid optimaal te verzorgen.
In een goeie aftersun zitten verschillende formules die speciaal zijn ontwikkeld om je huid te behandelen, vaak (en liefst 😊) met Aloë Vera.
Mocht je je afvragen waarom deze woestijnplant in staat is, om maandenlang in de volle zon, zonder water te kunnen overleven. De hydraterende gel uit de plant is rijk aan vitaminen en mineralen. En juist dàt kan jouw huid, na een middagje in de zon, goed gebruiken als een héérlijke verfrissende verkoeling!
Speciaal voor jou, onze trouwe luisteraar, deze vakantie-PROMOTIE.
Wat moet je doen als je huid verbrand is?
Als je jezelf niet (goed genoeg) beschermt tegen de zon, kun je verbranden. Een verbrande huid is rood en kan pijnlijk en warm aanvoelen.
- Ga direct uit de zon zodra je voelt dat je verbrandt.
- Koel je huid met een lauwe douche of een natte handdoek.
- Hydrateer je huid met een verkoelende aftersun, zoals de Herbal Aloë Soothing GEL .
- Blijf binnen en zoek een koele ruimte op.
- Drink voldoende water om uitdroging en hoofdpijn te voorkomen.
- Als je huid lichtrood is na een dag in de zon, dan is je huid licht verbrand. Je huid zal dan waarschijnlijk niet gaan schilferen.
- Is je huid rood en wat pijnlijk? Dan kan je verbrande huid wel gaan schilferen. Na zo'n drie dagen is de roodheid afgenomen.
- Als je flink verbrand bent, is je huid donkerrood en voelt deze pijnlijk aan. Ook kun je last krijgen van zwellingen, blaren, koorts, hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen. In het ergste geval kun je zelfs een zonnesteek oplopen.
Ben je verbrand en ervaar je één of meer van deze
klachten? Dan raadpleeg je best -voor alle zekerheid- je huisarts.