Contacteer ons voor de beste service. VOEDING & BEWEGING voor een beter leven. Word Zelf Herbalife Nutrition Coach.

Let op bij de aankoop van levensmiddelen.

28-06-2018
Organisch of biologisch of "nep"?
Organisch of biologisch of "nep"?

Al bij de aankoop van onze levensmiddelen nemen we de eerste beslissingen over onze gezondheid. Door de keuze die we maken, bepalen we al in de winkel, hoeveel giftige en schadelijke stoffen ons lichaam binnenkrijgt. Dus is het belangrijk een "gepland" boodschappenlijstje te maken ipv "klakkeloos" voedingsmiddelen in ons winkelkarretje te leggen.

Conserveermiddelen in verse voeding
Conserveermiddelen in verse voeding

Conserverrmiddelen.

Sorbinezuur, PHB-ester, benzoĆ«zuur, mierenzuur, difenyl, orthofenylfenol en thiabendazol worden gebruikt ter bescherming tegen microbiel bederf, voornamelijk bij visproducten, mayonaise, sauzen, vleessalades, andere kant-en-klare salades, gedroogd fruit en bakproducten. 

Ze kunnen kiemen en schimmels, die de gezondheid in gevaar brengen, voorkomen. Schijnbaar een positieve werking! 

Ze werken als conserveermiddelen. Daarom kunnen zoute haring, aspic, geconserveerde olijven en koekjes een aantal jaren worden bewaard. 

Echter conserveermiddelen doden waardevolle enzymen en maken er aldus "dode voeding" van. 

kleurstoffen in voedingsmiddelen
kleurstoffen in voedingsmiddelen

Kleurstoffen

De natuurlijke kleur van levensmiddelen verbleekt snel. Om ervoor te zorgen dat deze er zo lang mogelijk fris en smakelijk blijven uitzien, worden ze optisch "opgepept" door toevoeging van kleurstof.

Deze "hulpstoffen" kan je vooral terugvinden in visproducten (bijvoorbeeld in koolvis en ansjovispasta), room- en geleiproducten, pudding en verschillende zoete sausen. Ook suikerlaagjes (bijvoorbeeld van vruchten), marsepein en verschillende soorten gesneden kaas worden vaak gekleurd om er goed uit te blijven zien. 

Kleurstoffen kunnen helaas ook allergische reacties vertonen. 

Lees de ingrediƫnten!!
Lees de ingrediƫnten!!

Antioxidanten en andere hulpmiddelen

Antioxidanten vormen tot de "aangenaamste" groep hulpmiddelen, omdat ze voornamelijk natuurlijke (helaas nu ook vaak synthetisch geproduceerde) beschermende stoffen zijn, zoals L-ascorbinezuur (vit C) of tocoferol (vit E).                     Ze beschermen vetzuren tegen oxidatie, vetten worden dan minder snel ranzig. 

Om ervoor te zorgen dat we geen bedorven levensmiddelen mee naar huis nemen, zijn er nog meer "hulpmiddelen" toegestaan: 

  • verdikkings- en geleermiddelen, zoals propyleenglycolalginaat of methylcellulose
  • suikervervangende stoffen, zoals sorbit, manniet
  • emulgatoren, zoals azijn- of melkzuurester
  • talrijke smaakversterkers

Hulpstoffen zijn ALTIJD NADELIG. Ze kunnen zich in het lichaam vermeerderen en wisselwerkingen veroorzaken. Ze verstoren sowieso de fijn gereguleerde spijsvertering, stofwisseling, zuren-base-balans en de vochthuishouding. 

Het lichaam moet voor zijn gezonde stofwisseling deze "hulpstoffen" neutraliseren en uitscheiden, ten koste van veel energie en biostoffen. 

Daarom is het verstandiger om groenten, fruit, aardappelen en kaas te kopen bij een biologische boer of in een biologische winkel.


Miek Brebels geeft ook motiverende & inspirerende Life-Coach-Sessies, privƩ en in groep. Ook voor ondernemers, service-clubs, ...
Meer dan 20 jaar ervaring.