Contacteer ons voor de beste service. VOEDING & BEWEGING voor een beter leven. Word Zelf Herbalife Nutrition Coach.

Leef langer en gezonder met GROENE THEE. 

31-03-2022

Thee is, na water, het meest gedronken drankje ter wereld. 

Lees verder om de POSITIEVE EFFECTEN van GROENE THEE te ontdekken, tegen rimpels, acne, meer vetverbranding én zelfs zorgen dat je langer blijft leven. 😉

Wat is groene thee?

Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinesis plant. Van deze plant worden alle soorten thee gemaakt. 

Behalve de kruidenthee 's, die hebben helaas de volgende voordelen niet.

De bladeren van de Camellia Sinesis plant worden gedroogd, en de mate van oxidatie bepaalt wat voor soort thee het wordt. Voor groene thee worden de bladeren niet geoxideerd. Daarom kleurt het water in je kopje groen bij groene thee en donkerbruin bij 'normale', geoxideerde thee.

Groene thee als medicijn.

In Azië weten ze al lange tijd dat groene thee vele gezondheidsvoordelen heeft. Oorspronkelijk werd groene thee in China en India gebruikt als medicijn voor het hart, om de spijsvertering te versnellen en om wonden te helen.

Ook nu, jaren later, toont onderzoek aan dat groene thee helpt bij het afvallen, detoxen en het voorkomen van diverse veelvoorkomende ziektes.

Voordelen van groene thee

Groene thee is één van de minst bewerkte theesoorten.

Hierdoor bevat het de meeste antioxidanten en natuurlijke polyfenolen

Polyfenolen zijn chemische verbindingen die veelal in groenten en fruit voorkomen en wat hen, naast mineralen en vitaminen, zo gezond maken. De polyfenolen die in het plantenrijk worden gevonden worden ook wel catechinen genoemd.

Catechinen zijn stoffen die de wetenschappers de afgelopen jaren versteld hebben doen staan, en wel om hun geweldige effecten op de gezondheid. Deze natuurlijke polyfenolen zijn ontstekingsremmend, werken virussen tegen en doden bacteriën.

Groene thee bevat acht tot tien keer zoveel catechines als fruit en groenten. Door voor groene thee te kiezen maak je van jouw alledaagse kopje thee een gezondheidswonder.


Antioxidanten in groene thee kunnen bescherming bieden tegen kanker

Waarschijnlijk heb je wel eens eerder gelezen dat groene thee vol zit met antioxidanten. Maar wat doen die antioxidanten in thee eigenlijk voor je lichaam?

Antioxidanten beschermen je weefsels en het DNA in je cellen tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen zorgen ervoor dat weefsels, zoals je huid en je bloedvaten, sneller verouderen. Ook kunnen vrije radicalen het DNA in cellen veranderen, waardoor kankercellen kunnen ontstaan.

Kortom: de grote hoeveelheid antioxidanten in groene thee maken de vrije radicalen onschadelijk. Door groene thee te drinken ga je veroudering tegen en kun je bijdragen aan je natuurlijke afweer tegen bepaalde kankersoorten.

De wetenschap heeft hier veel bewijs voor. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die groene thee drinken 22% minder kans hebben om borstkanker te ontwikkelen.

Mannen die groene thee drinken hebben op hun beurt 48% minder kans op het ontwikkelen van prostaatkanker.

Volgens een andere interessante studie kan de kans op darmkanker afnemen als je regelmatig groene thee drinkt.

!! Doch opgelet: ondanks de bovengenoemde studies, is het voorkomen van kanker een uitermate complex proces. Groene thee kan -in het beste geval- bijdragen aan het verlagen van het risico tegen bepaalde vormen van kanker. Overleg met je arts als je hier meer over wilt weten!!

Je kan ook kiezen voor onze Herbalife theedrank, groene thee met een toegevoegde kruidenmengeling, die een extra boost geven aan ons energiepeil en onze vetverbranding. 

Het voordeel is dat je hem zowel warm als koud kan drinken, waardoor je makkelijker aan jouw aanbevolen hoeveelheid water komt. 

Nog veel meer gezondheidsvoordelen met groene thee

Groene thee biedt nog veel meer gezondheidsvoordelen. 

Groene thee..

  • Is goed voor je hart en bloedvaten
    Groene thee verlaagt onder andere het 'slechte' LDL-cholesterol. Je hebt maar liefst 31% minder kans op hart- en vaatziekten als je regelmatig een kopje groene thee drinkt.
  • Vermindert de kans op een beroerte
    Mensen die regelmatig groene thee drinken hebben minder kans op een beroerte dan mensen die dit niet doen, zo luidt de conclusie uit grootschalig onderzoek.
  • Vermindert stress en vermoeidheid
  • Voorkomt gaatjes in je tanden
    Door de antibacteriële werking van groene thee loop je minder snel gaatjes op. Dit antibacteriële effect is ook verantwoordelijk voor de volgende twee punten:
  • Verlicht de symptomen van artritis
  • Vermindert huidproblemen
    Groene thee verlicht niet alleen bacteriële infecties die acne veroorzaken, maar de antioxidanten in groene thee zorgen er ook voor dat je huid minder snel veroudert. Zo houd je rimpels en pigmentvlekken nog even buiten de deur. Groene thee 
     zit namelijk boordevol vit B2 en vit E, goed voor de huid. Vit B2 speelt een belangrijke rol bij het behoud van collageengehalte voor structuur en stevigheid van de huid en vit E ondersteunt de groei van nieuwe huidcellen.
  • Is goed voor je hersenen
    Groene thee helpt Alzheimer en Parkinson te voorkomen; de twee meest voorkomende hersenziektes die je op oudere leeftijd kunt oplopen. Ook verbetert groene thee je geheugen.
  • Vermindert de kans op diabetes type 2
    Je loopt minder kans om suikerziekte te krijgen door het drinken van groene thee, doordat het je suikerspiegel laag houdt en je gevoeligheid voor insuline hoog houdt.
  • Helpt je bij het afvallen
    Groene thee heeft een gunstige invloed op je gewicht; het zorgt ervoor dat je sneller afvalt en dat je metabolisme een boost krijgt, waardoor je meer calorieën verbrandt.

Onderzoek laat zien dat mannen die groene thee drinken wel 4% meer energie verbranden dan mannen die dit niet doen. Dat komt neer op zo'n 100 tot 120 calorieën per dag.

Hoe drink ik groene thee?

Hoe vaak?

In het geval van groene thee geldt: hoe meer, hoe beter.

In een onderzoek naar groene thee werden er 2 tot 10 koppen groene thee gedronken. Pas bij 10 koppen werkt groene thee ook cholesterolverlagend, wat niet het geval is bij slechts 4 koppen.

Uit grootschalig onderzoek is gebleken dat mensen die meer dan 5 koppen groene thee per dag drinken het langst leven. Dit effect is sterker bij vrouwen dan bij mannen.

Wanneer?

Hoewel groene thee cafeïne bevat, is dit slechts een fractie van de hoeveelheid cafeïne in een kop koffie en slechts de helft van de hoeveelheid cafeïne in een kop zwarte thee.

Als je niet overgevoelig bent voor cafeïne, kun je groene thee dus ieder moment van de dag drinken.

Zakje, losse thee of frisdrank?

Vermijd groene thee uit frisdrank, zoals ice tea uit een pak of fles. Het effect van groene thee is vele malen sterker als je een hete kop thee drinkt, gemaakt van losse blaadjes of een kant-en-klaar theezakje.

Thee van goede kwaliteit is beter dan de goedkope theesoorten, omdat deze laatstgenoemde veel fluoride kunnen bevatten.



Conclusie en tips

De grote hoeveelheid antioxidanten en catechinen in groene thee bieden bescherming tegen hart- en vaatziekten, diabetes en hersenziekten. Ook verbetert groene thee je huid en geheugen, vermindert het stress en helpt het bij het afvallen.

Wil je optimaal van de gezondheidsvoordelen van groene thee genieten, dan kunnen de volgende tips je helpen:

Drink 2 tot 10 koppen  groene thee per dag
Vind je dat teveel voor jou?
 Drink minstens 3 (en het liefst meer dan 5) koppen (1 kopje = 0,15ml) groene thee per dag als je van alle gezondheidsvoordelen wilt profiteren. Maar houd het wel gezond en drink thee suikervrij.

Gebruik groene thee van goede kwaliteit
Losse thee is vaak van betere kwaliteit dan thee in kant-en-klare zakjes, maar als je theezakjes handiger vindt is dat ook een goede oplossing. 

!! Laat frisdranken met groene thee staan!!

Zo beheers je jouw gewicht met groene thee
Door groene thee te drinken ben je al goed op weg, maar het is daarnaast belangrijk dat je een gezond voedingspatroon aanhoudt. 

Hoe pak je dat aan? 

Wij bieden een GRATIS LICHAAMANALYSE aan, als je besluit om onze Voedingsshakes te gaan gebruiken, als ontbijt, lunch of avondmaal. 😊😊

We berekenen jouw lichaamsvet, vochtgehalte, spiermassa, enz ... en we bieden advies hoe je naast onze Voedingsshake gezond kan eten. 

Daarnaast drink je 2 tot 10 koppen groene thee per dag om op een gezonde manier buikvet te verliezen.

Beslis vandaag nog om gezonder te gaan leven én contacteer mij voor een afspraak. 

Bronnen. 

[1] Serafini, M., Ghiselli, A., & Ferro-Luzzi, A. (1996). In vivo antioxidant effect of green and black tea in man. European Journal of Clinical Nutrition, 50(1), 28-32.

[2] Sun, C. L., Yuan, J. M., Koh, W. P., & Mimi, C. Y. (2006). Green tea, black tea and breast cancer risk: a meta-analysis of epidemiological studies. Carcinogenesis, 27(7), 1310-1315.

[3] Kurahashi, N., Sasazuki, S., Iwasaki, M., & Inoue, M. (2008). Green tea consumption and prostate cancer risk in Japanese men: A prospective study. American Journal of Epidemiology, 167(1), 71-77.

[4] Yang, G., Shu, X. O., Li, H., Chow, W. H., Ji, B. T., Zhang, X., ... & Zheng, W. (2007). Prospective cohort study of green tea consumption and colorectal cancer risk in women. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 16(6), 1219-1223.

[5] Kuriyama, S. (2008). The relation between green tea consumption and cardiovascular disease as evidenced by epidemiological studies. The Journal of Nutrition, 138(8), 1548S-1553S.

[6] Kokubo, Y., Iso, H., Saito, I., Yamagishi, K., Yatsuya, H., Ishihara, J., ... & Tsugane, S. (2013). The impact of green tea and coffee consumption on the reduced risk of stroke incidence in Japanese population the Japan Public Health Center-based study cohort. Stroke, 44(5), 1369-1374.

[7] Otake, S., Makimura, M., Kuroki, T., Nishihara, Y., & Hirasawa, M. (1991). Anticaries effects of polyphenolic compounds from Japanese green tea. Caries research, 25(6), 438-443.

[8] Weinreb, O., Mandel, S., Amit, T., & Youdim, M. B. (2004). Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer's and Parkinson's diseases. The Journal of Nutritional Biochemistry, 15(9), 506-516.

[9] Mandel, S. A., Amit, T., Weinreb, O., Reznichenko, L., & Youdim, M. B. (2008). Simultaneous manipulation of multiple brain targets by green tea catechins: a potential neuroprotective strategy for Alzheimer and Parkinson diseases. CNS Neuroscience & Therapeutics, 14(4), 352-365.

[10] Schmidt, A., Hammann, F., Wölnerhanssen, B., Meyer-Gerspach, A. C., Drewe, J., Beglinger, C., & Borgwardt, S. (2014). Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing. Psychopharmacology, 231(19), 3879-3888.

[11] Liu, K., Zhou, R., Wang, B., Chen, K., Shi, L. Y., Zhu, J. D., & Mi, M. T. (2013). Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition, 98(2), 340-348.

[12] Diepvens, K., Westerterp, K. R., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2007). Obesity and thermogenesis related to the consumption of caffeine, ephedrine, capsaicin, and green tea. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 292(1), R77-R85.

[13] Bérubé-Parent, S., Pelletier, C., Doré, J., & Tremblay, A. (2005). Effects of encapsulated green tea and Guarana extracts containing a mixture of epigallocatechin-3-gallate and caffeine on 24 h energy expenditure and fat oxidation in men. British Journal of Nutrition, 94(3), 432-436.

[14] Dulloo, A. G., Duret, C., Rohrer, D., Girardier, L., Mensi, N., Fathi, M., ... & Vandermander, J. (1999). Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 70(6), 1040-1045.

[15] Webb, Densie (2011). Hot & Cold - Despite Tea's Popularity Worldwide, Research on Its Health Benefits Remains Inconsistent. Today's Dietitian, 13(1), 32.

[16] Kim, A., Chiu, A., Barone, M. K., Avino, D., Wang, F., Coleman, C. I., & Phung, O. J. (2011). Green tea catechins decrease total and low-density lipoprotein cholesterol: A systematic review and meta-analysis. Journal of the American Dietetic Association, 111(11), 1720-1729.

[17] Kuriyama, S., Shimazu, T., Ohmori, K., Kikuchi, N., Nakaya, N., Nishino, Y., ... & Tsuji, I. (2006). Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: The Ohsaki study. Jama, 296(10), 1255-1265.

[18] Suzuki, E., Yorifuji, T., Takao, S., Komatsu, H., Sugiyama, M., Ohta, T., ... & Doi, H. (2009). Green tea consumption and mortality among Japanese elderly people: The prospective Shizuoka elderly cohort. Annals of Epidemiology,19(10), 732-739.

Miek Brebels geeft ook motiverende & inspirerende Life-Coach-Sessies, privé en in groep. Ook voor ondernemers, service-clubs, ...
Meer dan 20 jaar ervaring.