Contacteer ons voor de beste service. VOEDING & BEWEGING voor een beter leven. Word ook Zelf Herbalife Nutrition verdeler.

Eten dat rimpels veroorzaakt ...

13-07-2018

Op een dag kijk je in de spiegel en ontdek je een lijntje dat je voordien nooit eerder hebt gezien. Ze verschijnen meestal rondom de ogen, op het voorhoofd en rond de mond, omdat onze normale gelaatsuitdrukkingen de aandrang hebben om te huid te verzwakken. Ook blootstelling aan de zon heeft een negatief effect op de huid en laat sneller rimpels doen opduiken. 

Voordat je een Botox-spuit wilt bestellen, lees dan vooraf even verder. Hetgeen we eten, snoepen en drinken kan de vorming van rimpels remmen, maar ook versnellen. Die versnellers zijn de producten die AGE's (Advanced Glycation End) vormen. AGE's hebben de neiging zich te hechten aan het collageen en aan de elastine in de huid, hun structuur te beschadigen en zo te leiden tot een gerimpelde en slappe huid.

Welke voedingsmiddelen leiden naar AGE's en vermijd je best om een gave huid te behouden?

SUIKER.

Suiker verhoogt de vorming van AGE's. Collageenvezels moeten gekoppeld blijven om de huidstructuur te behouden. Suiker schaadt deze koppeling wat vervolgens nog verergerd wordt door de blootstelling aan het UV-licht van de zon. Hoe meer collageen beschadigd raakt, hoe meer rimpels er zullen verschijnen. 

Voedingsstoffen met veel suiker, zoals cake, snoepgoed en ijsjes kunnen af en toe geconsumeerd worden. Ook suikervrije dranken kunnen best vermeden worden.  Check zeker ook andere producten zoals yoghurt, ketchup of tomatensaus want hierin zitten van verborgen bronnen van suiker. 

Baseer jouw voedingspatroon op voeding dat geen extra suikers bevat, zoals groenten, magere (best plantaardige) eiwitten, volle granen, fruit en gezonde vetten. 

KOOLHYDRATEN

Koolhydraten worden na vertering omgezet in suiker dat AGE's veroorzaken. Toch is het geen optie om koolhydraten helemaal uit jouw voeding weg te laten. Er zijn namelijk koolhydraten, die naast hun grote voedingswaarde, ook de mogelijkheid bieden om rimpelvorming tegen te gaan, zoals volle granen, groenten en fruit.  Verstandiger is het om schadelijke koolhydraten te vermijden, die verwerkt worden. Die vind je vooral in eetwaren zoals ontbijtgranen, wit brood, koekjes, cakes, ...  

Baseer jouw voedingspatroon op voeding dat geen verwerkte koolhydraten bevat, zoals volle granen, groenten en fruit. 

MARGARINE

Lange tijd werd margarine beschouwd als een beter alternatief voor boter, dit omwille van minder verzadigde vetzuren. Inmiddels weten we dat er heel wat meervoudige onverzadigde vetten zitten in margarine.

Een studie in de "Journal of The American College for Nutrition" beschreef in 2001 al dat mensen die, regelmatig, margarine consumeerden, meer rimpels hadden dan zij die er minder van gebruikten. Het vet dat in de margarine aanwezig is, heeft de neiging tot een verhoging van gevoeligheid voor ontstekingen, hetgeen leidt tot een verhoging van oxidatieve stress. Ongecontroleerde oxidatieve stress beschadigt alle organen, inclusief de huid. Ontsteking verhoogt niet alleen de kans op een ziekte, maar beschadigt eveneens de huid, wat kan leiden tot een droge huid, met als gevolg: rimpels.

Baseer jouw voedingspatroon op voeding dat geen ontstekingen veroorzaakt. Bijvoorbeeldgebruik olijfolie ipv boter of margarine.

MELKPRODUCTEN

Melkproducten voorzien ons van het levensnoodzakelijke calcium, nodig voor onze beenderen en onze spieren, maar ze hebben ook de neiging -zoals margarine- de ontstekingsgevoeligheid en aldus ook de oxidatieve stress te  verhogen. 

Daarnaast zitten in melkproducten een grote hoeveelheid melksuiker of lactose, die de AGE's verhoogt.

Probeer jouw portie calcium uit andere producten binnen te krijgen. Eet meer groenbladerige groenten en melkalternatieven, zoals oa. sojamelk, ...

BEREID VLEES

Vlees is een bron van prote√Įnen. Echter let op voor bereid vlees, charcuterie, ... voor de transvetten, die zijn toegevoegd. 

Maar ook voor vlees dat op de barbecue heeft gelegen en verbrand is. Dan bevat het inflammatie hydrocarbons en belanden we weer bij oxidatieve stress, die rimpels veroorzaakt.

Dierlijke eiwitten kunnen ook de cholesterol negatief be√Įnvloeden. Kies daarom geregeld voor plantaardige eiwitten, die je in shakes, sauzen of soepen kan toevoegen.

ALCOHOL

Het is geen geheim meer dat iemand, na een nachtje feesten met behoorlijk alcoholgebruik, er 's morgens niet al te best uit ziet. Regelmatig alcoholgebruik kan een langetermijneffect hebben op jouw "verschijning". Alcohol werkt namelijk giftig en uitdrogend.  De huid wordt dof en droog. Tevens ontneemt alcohol alle kritische voedingsstoffen, die het lichaam nodig heeft om huid, haar en nagels gezond te houden. 

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is niet meer dan √©√©n drankje per dag voor vrouwen en twee voor mannen. Maar dat betekent niet dat je alle drank kan sparen om een nacht goed door te zakken. 

Als je alcohol gebruikt, drink dan een beetje verspreid, dan alles in √©√©n sessie 

WAT DAN WEL?

Het is niet voldoende de hierboven genoemde voedingsmiddelen te beperken of te vermijden voor om een soepele, jeugdige huid te behouden, noch te krijgen. 

Je kan voor voedingsmiddelen kiezen, die een ondersteuning bieden voor een gezonde huid te behouden of te krijgen. De beste manier is om jouw groenten- en fruitinname te verhogen. Zij bevatten anti-oxidanten, die jouw huid gezond helpen houden. Ze geven het collageen en elastine voedingstoffen, die nodig zijn om rimpels te voorkomen. 

Kies fruit en groenten, die vit. C (aardbeien, citrus, paprika, ...) en vit. A (wortelen, zoet aardappelen, ...) bevatten. 

Zorg voor een goede bescherming van de huid. Voorkomen is altijd beter dan genezen.


Wat kan je nog doen?

Onze voedingsshakes, prote√Įneshakes, maaltijdrepen √©n eiwitrepen zijn gezonde alternatieven voor suikerrijke-snacks.
Om koffie en (ook Herbalife) thee te zoeten, kan je de Herbal Aloe dranken gebruiken.
Ter vervanging van suikerrijke dranken zijn er de Herbal Aloe dranken, de liftoff, de theedrank, hydrate ...
Probeer ook eens een heerlijke mix te maken, met ijsblokjes, tijdens deze warme dagen.
Denk aan de dagelijkse bescherming van jouw huid: onze SKIN dagcrème met zonnefactor 30 is hiervoor ideaal!

Miek Brebels geeft ook motiverende & inspirerende Life-Coach-Sessies, privé en in groep. Ook voor ondernemers, service-clubs, ...
Meer dan 20 jaar ervaring.