Weekrecept:
Gezondere Dagelijkse Kost

👉  IEDERE WOENSDAG EEN NIEUW RECEPT


GEZONDERE GEVULDE RAAPJES

Deze week deelt dieetkok Luc Diels het recept voor super lekkere gevulde én gezondere raapjes.
Wie kent ze nog?
Deze 'bijna' vergeten groente staat vandaag op ons menu! 
- Caloriearm
- Rijk aan vitamine C
- Voor een goede vochtafdrijving
- Lekkere zachte zoete smaak
EN Je wordt er groot & sterk van (zie foto).

Deze gemakkelijk te bereiden ovenschotel past op elke tafel. Stukken gezonder, pakken minder calorieën!

Je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren, maar ze zullen tegen dan waarschijnlijk al lang op zijn.

Nodig?      (2 personen = 4 gevulde raapjes)

4 middelgrote raapjes
150 g mager (kip)gehakt
2 tomaten
1 el gehakte peterselie
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
60 g (bruine) rijst
olijfolie
Peper & zout
Eventueel: ½ el gehakte munt, 1 el pijnboompitten, 1 el rozijnen (Kcal!), currypoeder, kurkuma ...

Hoe?

Snij de stengels/lof van de raapjes.
Kook ze 15 minuten in licht gezouten water.
Haal ze uit het kookvocht en laat afkoelen.

Gebruik dit vocht om de tomaten in te pellen:
Maak een mesje een kruis bovenop de tomaat.
Dompel ze gedurende 15 seconden onder.
Laat schrikken in koud water.
Pel de tomaten en snij ze in kleine blokjes.

Kook de rijst gaar. (gebruik opnieuw dit kookvocht)

Snij een hoedje van de rapen.
Hol ze voorzichtig uit met een koffielepel tot op 1 cm van de rand.
Snij het vruchtvlees fijn.

Bak de gesnipperde ui en knoflook glazig in olijfolie.
Voeg het gehakt toe en bak rul.
Roer er het vruchtvlees van de raapjes onder.
Laat enkele minuten meebakken.

Neem van het vuur.
Meng er de rijst, de tomatenstukjes en de peterselie onder.
(eventueel ook de munt, pijnboompitten, rozijnen, kruiden ...)
Kruid met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vul de raapjes rijkelijk met de rijstmengeling en zet er de hoedjes op.
Borstel de hoedjes én de zijwanden wat in met olijfolie.

Zet ze 15 minuten in de oven.
Smullen maar!

Tot volgende week woensdag voor een nieuw recept van Gezondere Dagelijkse Kost.

Gezondheid!

Luc